Vitaminler insan sağlığı için oldukça önemlidir ve tüketiminin önemi bilinmektedir. Peki vitaminleri takviye gıda haricinde hangi gıdalardan alabiliriz sizlerle inceleyelim.
Hangi Vitamini Hangi Gıdadan Alabiliriz
Gıdaların içeriği vitaminlerin neler olduğunu ve özelliklerini sizlerle inceleyelim:
A Vitamini (Retinol):
- Havuç
- Balık yağı
- Yumurta sarısı
- Süt ürünleri
- Ispanak
B Vitamini:
B1 (Tiamin):
- Ayçiçek tohumu
- Kırmızı mercimek
- Fıstık
- Ekmek
B2 (Riboflavin):
- Badem
- Ispanak
- Süt ürünleri
- Yumurta
B3 (Niasin):
- Hindi eti
- Fındık
- Kahverengi pirinç
- Somon
B5 (Pantotenik asit):
- Avokado
- Mısır
- Tavuk eti
- Mantar
B6 (Piridoksin):
- Muz
- Hindi eti
- Patates
- Ceviz
B7 (Biotin):
- Yumurta
- Badem
- Maya
- Avokado
B9 (Folik asit):
- Yapraklı yeşillikler
- Portakal suyu
- Bezelye
- Mercimek
B12 (Kobalamin):
- Sığır eti
- Süt ürünleri
- Balık
- Yumurta
C Vitamini:
- Portakal
- Mandalina
- Çilek
- Brokoli
- Kırmızı biber
D Vitamini:
- Balık yağı
- Somon
- Süt
- Mantar
- Yumurta sarısı
E Vitamini:
- Badem
- Fındık
- Ayçiçeği yağı
- Ispanak
- Buğday tohumu
K Vitamini:
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, brokoli)
- Soya fasulyesi
- Kanola yağı
Fakat göz arda edilmemesi gereken konulardan bir tanesi de vitaminler ne kadar sağlıklı ve gerekli olsa da tüketiminde kesinlikle dikkat edilmelidir. Vitamin tüketimi öncesinde kesinlikle bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.